Zadejte název potraviny a nástroj vám ukáže, zda je po gastroskopii bezpečná k jídlu a kdy ji můžete konzumovat.
Po gastroskopii se mnoho lidí ptá: Co nejíst? Toto vyšetření není velká operace, ale tělo potřebuje čas, aby se vrátilo do normálu. Pokud sníte něco špatného hned po vyšetření, můžete si způsobit podráždění hltanu, nevolnost nebo dokonce zvracení. Na druhou stranu, když jíte správně, zjistíte, že se cítíte lépe rychleji a žádné nepříjemné účinky vás nezaskočí.
Gastroskopie probíhá s použitím místního anestetiku, který znehybní hltan a krk. Ten se obnoví obvykle za 30 až 60 minut, ale ne všichni lidé to cítí stejně. Někdo se cítí jako by měl v krku kámen, jiný má pocit, že se mu něco zaseklo. Když hned po vyšetření sníte tvrdé, horké nebo kyselé jídlo, můžete tyto pocity zhoršit. Dále - pokud jste dostali sedativum, vaše tělo ještě nějakou dobu reaguje pomaleji. Nebezpečná je i chvíle, kdy se zapomenete na to, že hltan je stále citlivý. Výsledek? Kašel, zvracení, nebo dokonce malý popálení sliznice.
Na druhé straně - když jíte správně, vaše trávicí soustava se klidně vrátí do normálu. Nezatížíte žaludek, nezvyšujete riziko nevolnosti a nezhoršujete případné drobné poškození způsobené sondou.
Nejdříve se počkejte alespoň 30 minut. Nechte se ujistit, že se vám vrátila schopnost polykat. Pokud vám lékař neřekl jinak, můžete začít malými kousky tekutin. Zde je seznam toho, co je bezpečné:
Nikdy nezačínejte s kávou, červeným vínem, kyselými nápoji nebo alkoholem. I když se vám může zdát, že káva pomůže „probudit“ tělo, vlastně jen podráždí sliznici, která je ještě citlivá.
Pokud jste se necítili nevolně a neměli jste žádné problémy s polykáním, můžete přejít na jemné, teplé jídlo. Tady je seznam vhodných potravin:
Tato jídla jsou lehká, neobsahují tuky, koření ani kyseliny. Všechno se vaří, nepeče a nepraží. Pokud jste si před vyšetřením připravili nějaké jídlo, které jste jedli i předtím, je to nejbezpečnější volba.
Nejčastější chyba je jíst příliš rychle a příliš mnoho. Zde je seznam toho, co se vyhýbejte alespoň celý den po gastroskopii:
Proč to všechno? Když máte gastroskopii, může dojít k drobnému poškození sliznice. Nejde o zranění, ale o mírné podráždění. Pokud do ní vložíte kyselinu, teplo nebo tuk, tělo to považuje za útok. Reakce? Zvýšená kyselost, pálení, nevolnost, nebo dokonce bolest.
Někteří lidé cítí nevolnost hned po vyšetření - to je normální, pokud je mírná. Pokud se vám chce zvracet:
Pokud nevolnost přetrvává déle než 4 hodiny, nebo se objeví bolest, horečka nebo krev ve výkalech, okamžitě kontaktujte lékaře. To není běžné, ale může být příznakem komplikace.
Pokud vám během gastroskopie odebrali vzorek tkáně (biopsii), doporučení se mění trochu. Biopsie znamená, že do sliznice byl udělán malý řez. I když je to jen 1-2 mm, potřebuje čas na hojení.
V tomto případě:
Ukazuje se, že lidé, kteří dodržují tyto pokyny po biopsii, mají o 70 % méně případů podráždění a bolesti v žaludku v následujících dnech. To je podle studie z European Journal of Gastroenterology z roku 2024.
Ne, ne hned. Čerstvé ovoce má kyselinu, vlákninu a kůru - všechno to může podráždit sliznici. Pokud chcete ovoce, počkejte alespoň 24 hodin a pak začněte jen s něčím jemným:
Nikdy nejedzte citrón, pomeranč, kiwi, ananas nebo jahody hned po vyšetření. I když jsou zdravé, nejsou bezpečné v ten den.
Nejčastěji můžete začít postupně přecházet na svou běžnou stravu po 24 hodinách - pokud jste se necítili žádnými nepříjemnostmi. Pokud jste dostali biopsii, počkejte 48 hodin.
Postupně přidávejte potraviny:
Nezatěžujte žaludek. Pokud jste během vyšetření měli zánět nebo erózi, může trvat déle - lékař vám to řekne.
Nic se nestane, pokud jste snědli jen malý kousek. Pokud jste snědli něco ostrého, kyselého nebo tučného:
Neztrácejte hlavu. Většina lidí se z toho zotaví sama. Ale pokud se objeví krev ve výkalech, silná bolest nebo horečka, hned se obrátěte na lékaře. To není běžné, ale je to varovný signál.
Gastroskopie není žádná velká věc - ale tělo potřebuje trochu času. Největší chyba je přemýšlet: „Já jsem zvyklý, to mi neublíží.“ Nejste zvyklí na to, že máte podrážděnou sliznici. A to je důvod, proč je důležité dodržovat pokyny.
Pamatujte si:
Nejlepší jídlo po gastroskopii je to, které jste jedli před vyšetřením - pokud to bylo jemné. Vaše tělo si to pamatuje. A pokud jste nevěděli, co jste jedli předtím - začněte od nuly. Voda, rýže, brambory. A pak pomalu.
Ne. Káva obsahuje kofein a kyseliny, které podráždí sliznici žaludku i hltanu, které jsou po vyšetření citlivé. Doporučuje se čekat alespoň 24 hodin, pokud jste nedostali biopsii, a 48 hodin, pokud ano.
Ano, ale jen jemný jogurt s nízkým obsahem tuku a bez přidaného cukru nebo ovoce. Jogurt může pomoci obnovit střevní mikroflóru, ale kyselé nebo slazené verze mohou způsobit podráždění.
Ano, ale jen jemně namáčený bílý chléb bez kůry. Nejedzte pečený, sušený nebo s máslem, sýrem nebo šunky. Chléb by měl být měkký a teplý.
Nechte tělo odpočívat. Nepijte ani nejedzte nic, dokud se neustálí. Potom začněte malými kousky vody nebo teplého čaje. Pokud nevolnost přetrvává déle než 4 hodiny, kontaktujte lékaře.
Ne hned. Čerstvé ovoce má kyselinu a vlákninu, které mohou podráždit sliznici. Počkejte alespoň 24 hodin a pak začněte s měkkými druhy, jako jsou pečené hrušky nebo banány. Vyhněte se citrónům, kiwi, ananasu a jahodám.